zondag 25 maart 2012

De lente vieren

feest 27 maart  2010buikdanseres Hadyr bussum mei 2011
Hadyr, buikdanseres, organiseert een voorjaarsshow met veel enthousiaste danseressen!
Voor een foto-overzicht van de lenteshow 2012 zie :

http://www.okeetwo.nl/index.php?mact=Gallery,m86a6c,default,1&m86a6cdir=Hadyr%2FBuikdansfeest-4-De-Lente-2012&m86a6creturnid=85&page=85


Wat is buikdansen.
Er wordt verondersteld dat buikdans een van de oudste dansen is en wel minstens 5000 jaar oud. Het zou dan teruggaan op de dans van priesteressen en later tempeldanseressen, die in grote verfijning er mythologische verhalen mee uitbeeldden. Met dansende bewegingen van de buik zou de Indiase vruchtbaarheidsgodin Sarasvati bijvoorbeeld de beweging van planeten en sterren aangeven. Er is echter weinig concreets over de geschiedenis bekend. Er zijn vele ideeën over hoe deze dans ontstaan kan zijn, maar er zijn weinig bewijzen dat het zo ook echt is gegaan. Een van de theorieën is dat de dans via zigeuners meegebracht zou zijn uit India en het Perzische Rijk. Er zijn inderdaad veel overeenkomsten met dansvormen in India, zoals de sierlijke arm- en handbewegingen. Nadat deze zigeuners hun dans en muziek hadden meegebracht naar het Westen, zouden er allerlei dingen zijn toegevoegd, en zijn de dansers met hun bewegingen en muziek verder de wereld rond getrokken ,zodat de buikdans geworden is zoals we die nu kennen: een verzameling van bewegingen uit verschillende landen en culturen.
Sommigen denken dat het een erotische dans is, of een dans die oorspronkelijk bedoeld was voor haremvrouwen om de sultan te verleiden. Dit is echter ontstaan door Oriëntalisme, ofwel hoe men hier dacht/hoopte dat het er aan toe ging in het Midden-Oosten en het Perzische Rijk. Mensen denken ook vaak aan de zogenaamde 'dans met de zeven sluiers' wat in het Oude Testament zou staan, dit is echter niet waar; het idee van de dans met de zeven sluiers stamt uit het theaterstuk Salome van Oscar Wilde (circa 1900). Wat ook een rol speelt bij het verkeerde (en helaas vaak negatieve) beeld dat mensen hebben van buikdansen, is hoe de danseressen geportretteerd worden op de televisie, in films en videoclips.
Nog een ander misverstand is dat deze dans uitsluitend door vrouwen gedanst zou worden. Alhoewel er niet veel mannelijke buikdansers zijn, zijn er toch enkele zeer goede en bekende. Het is moeilijk precies te achterhalen waarom het er zo weinig zijn. Het lijkt te komen doordat de dans sowieso niet zo populair is onder mannen, maar ook omdat buikdansen als iets alleen voor vrouwen 'gezien' wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten