zaterdag 29 september 2012

29 september, de feestdag van Michaël.



De dag van het oogstfeest.
Op die dag werd vroeger Michael bedankt voor de goede oogst. In sommige stromingen wordt het nog steeds gedaan. Op de Vrije school wordt in elke klas deze dag op verschillende manieren gevierd. Bij Christophorus, waar ik werkte, vierden we het met een gezamenlijke maaltijd. De oogst die nodig is om ons te voeden. Waarin we dankbaar kunnen zijn voor wat Moeder Aarde ,de Schepping Gods ons weer heeft geschonken om de winter door te komen. Maar tevens kunnen we dankbaar kijken naar onze eigen innerlijke oogst. Welke donkere plekken we in ons hebben, waar we het licht op laten schijnen zodat ze minder donker zijn. Maar ook dankbaar kunnen kijken dat er zoveel liefdevolle mensen om ons heen zijn. Dat is ook oogsten. Oogsten aan het leven. Aan en met elkaar.
 

De aartsengel Michael

 

29 September, enkele dagen na de herfstviering, is de feestdag van Michaël.
Hoewel het feest van Michaël in de vroege herfst wordt gevierd, behoort deze feestdag toch met die van Sint Maarten en Sint Nicolaas tot de drie feesten, die er toe bijdragen kinderen op het kerstfeest voor te bereiden.
Michaël is een van de aartsengelen en de overwinnaar van de draak. Het Michaëlsfeest is het zinnebeeld dat de mens met zijn bewustzijn wakker moet zijn om het kwaad in de wereld te doorzien en te bevechten. De krachten van de geest in ieder mens worden op dit feest aangesproken.

In de openbaring van Johannes wordt verteld dat er een strijd in de hemel plaatsvond. Michaël en zijn engelen vochten tegen de draak en zijn aanhangers. ``En de grote draak, de oude slang, die ook de duivel en satan wordt genoemd en die de wereld verleidt…..werd overwonnen en uit de hemel in de diepte gestort.``
Hiermee overwon de aarstengel Michaël de machten van de duisternis. De feesttijd van Michaël is een oproep aan de mensen deze machten te herkennen en een halt toe te roepen.
Er zijn ontelbare legenden uit vroegere eeuwen die vertellen over de daden van Michaël. Ook in de schilderkunst zijn vele afbeeldingen te zien van Michaël met zijn zwaard, als engel of als ridder.

Sedert de middeleeuwen, toen de ridders zich inzetten voor de verbreiding van het christendom, is de legende van Joris bekend. Zonder angst trok de ridder Joris erop uit om tegen de draak te vechten. Hij overwon het monster met zijn lans en bevrijdde daardoor de koningsdochter, die aan de draak opgeofferd zou worden.
Met deze daad verrichtte Joris op aarde, wat Michaël in de hemel verrichtte. Joris geeft ons het beeld van de moed die nodig is om gemeenheid , lafheid, egoïsme en onwaarheid te overwinnen.


Uit: Het leven met het jaar door Christiane Kutik, Eva ~Maria Ott~Heidmann

Geen opmerkingen:

Een reactie posten